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DIVISION I - SCOPE AND INTERPRETATION  
1. This Regulation applies to all representatives who hold an authorization to practise in any of 

the following sectors or registration categories:  

1. insurance of persons;  
2. group insurance of persons;  
3. group savings plan brokerage;  
4. scholarship plan brokerage.  
2. In this Regulation:  

“applicant” means a person, organization or educational institution that submits an application 
for recognition of a training activity in accordance with this Regulation;  

“authorization to practise” means a valid certificate in insurance of persons, certificate in group 
insurance of persons, registration as a mutual fund dealer representative or registration as a 
scholarship plan dealer representative;  

“PDU” means a professional development unit consisting of one hour of training activity 
recognized by the  

Chamber pursuant to this Regulation;  

“reference period” means any 24-month period beginning on 1 December of an odd-numbered 
year;  

“trainer” means a natural person who acts as an instructor or facilitator and who provides a 
training activity.  

DIVISION II - TRAINING  
§ 1. — Period, frequency and content of training  

3. A representative must accumulate at least 30 PDUs per reference period, in accordance with 
thefollowing:  
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(a) he must accumulate at least 10 PDUs from among the following general subjects:  

1) management of a financial services firm;  
2) Civil Code;  
3) accounting;  
4) economics;  
5) finance;  
6) business planning for clients;  
7) business planning for representatives;  
8) financial planning;  
9) tax planning;  
10) actuarial sciences;  
11) legislative environment;  
12) intestate and testamentary successions;  
 

(b) he must accumulate at least 10 PDUs in subjects pertaining to compliance with standards, 
ethics and business conduct;  

(c) he must accumulate at least 10 PDUs in the specific subjects pertaining to each sector and 
registration category for which he holds an authorization to practise.  

Every 2 reference periods, the 10 PDUs a representative must accumulate under subparagraph b 
of the first paragraph must include 3 PDUs related to a training activity developed by the 
Chamber and provided by it or in partnership with it in the subjects of compliance with 
standards, ethics or business conduct or on changes in the legal rules governing the activities 
covered by the authorization he holds.  

4. A The following, in particular, are subjects specific to insurance of persons 

1) client counselling;  
2) underwriting or risk management;  
3) disability insurance;  
4) life insurance;  
5) trusts;  
6) risk management in insurance of persons;  
7) underwriting in insurance of persons;  
8) accident or health insurance plans;  
9) segregated funds;  
10) strategy of wealth accumulation and use;  
11) financial needs analysis;  
12) deferred income plans;  
13) investor profile and asset allocation;  
14) investment strategy;  
15) retirement and estate planning.  

The following, in particular, are subjects specific to group insurance of persons:  

1. client counselling;  
2. underwriting or risk management;  
3. disability insurance;  
4. life insurance;  
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5. group insurance and group pension plans;  
6. benefits and underwriting in group insurance and group annuity plans;  
7. setting up a group insurance and group annuity program;  
8. preparing a rate schedule and analyzing group insurance and group annuity quotes;  
9. preparing a group insurance and group annuity recommendation;  
10. public and private plans;  
11. processing group insurance claims.  

 
The following, in particular, are subjects specific to group savings:  

1. client counselling;  
2. underwriting or risk management;  
3. retirement and estate planning;  
4. trusts;  
5. strategy of wealth accumulation and use;  
6. deferred income plans;  
7. mutual funds;  
8. investor profile and asset allocation;  
9. investment strategy;(10) knowing the client;  
11 registered plans.  

 
The following, in particular, are subjects specific to scholarship plans:  

1. client counselling;  
2. underwriting or risk management;  
3. investor profile;  
4. knowing the client;  
5. strategy of wealth accumulation and use;  
6. scholarship plans.  

 
§ 2. — Variations in the training requirement and exemptions  

6. A representative who is issued an authorization to practice by the Autorité des marchés 
financiers for the first time is exempt from complying with the requirements set out in 
subdivision 1 with respect to this authorization to practise, for a period of one year from the 
date of issuance of the authorization. Once this period is over, he must accumulate, according 
to the apportionment in section 3, a number of PDUs equal to the proportion that the number 
of full months not elapsed during the reference period then in effect is to a reference period. 
In computing such proportion, the number of PDUs is rounded up to the nearest unit.  

7. A representative is exempt from the professional development requirements if he is absent or 
on leave during a period of at least 4 consecutive weeks owing to sickness or accident, or for 
family or parental reasons. For purposes of this section, the causes and terms of an absence or 
leave are those set out in Divisions V.0.1 and V.1 of Chapter IV of An Act respecting labour 
standards (chapter N-1.1).  

A representative may obtain an exemption in accordance with the first paragraph if he makes 
a written application to the Chamber setting out the reasons justifying the exemption and 
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provides the supporting document or medical certificate attesting the existence of the situation 
invoked.  

The Chamber grants the exemption for the duration and subject to the conditions set out in the 
supporting document or medical certificate.  

If the Chamber intends to wholly or partially refuse an application for an exemption, it must 
give the representative written notice thereof and inform him of his right to submit written 
observations within the time limit indicated by it.  

The Chamber must rule on the application and then send its decision to the representative.  

8. The representative must notify the Chamber immediately in writing as soon as the situation 
giving rise to the exemption ceases to exist. He must then comply with the requirements 
prescribed by this Regulation and accumulate a number of PDUs equal to the proportion that 
the number of full months, whether or not elapsed, during which he was not exempted from 
the requirements during a reference period is to that reference period. In computing such 
proportion, the number of PDUs is rounded up to the nearest unit.  

9. A representative is not exempt from the requirements under this Regulation for the period 
during which he ceases to be authorized to practise or during which conditions or restrictions 
on his right to practise are imposed. However, if a representative ceases to be authorized for a 
period of more than one year, he is exempt from these requirements for the portion of such 
period that exceeds one year.  

§ 3. — Accumulation and assignment of PDUs  

10. A representative who acts as a trainer for a training activity recognized by the Chamber is 
entitled, only once for the activity, to double the number of PDUs usually awarded for the 
activity.  

A representative who ceases to be authorized to practise as a representative, even temporarily, 
may not act as a trainer for a training activity recognized by the Chamber and accumulate 
PDUs in such capacity.  

11. A representative who, during a reference period, accumulates more PDUs than required under 
sections3, 6 or 7 may accumulate the excess PDUs only as PDUs in respect of general 
subjects.  

12. Upon application by a representative, a maximum of 5 excess PDUs pertaining to training 
activities in which he took part between 1 September and 30 November of an odd-numbered 
year may be carried over to the following reference period or after the exemption period for 
representatives contemplated in sections 6 and 7.  

In his application, the representative must identify the PDUs he is applying to carry over.  

13. A representative who, at the end of a reference period, has failed to comply with the 
professional development requirements prescribed by this Regulation may not assign to the 
period in respect of which he is in default PDUs accumulated during the subsequent reference 
period, unless the Authority has rendered a suspension decision under the second paragraph 
of section 218 of An Act respecting the distribution of financial products and services 
(chapter D-9.2) or the second paragraph of section 151.0.1 of the Securities Act (chapter V-
1.1), and such decision has been fully executed.  
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§ 4. — Notice from the Chamber  

14. No later than the 30th day preceding the end of a reference period, the Chamber must send a 
notice toeach representative who has not accumulated the number of PDUs required to 
comply with the professional development requirements prescribed by this Regulation 
informing him of the consequences under section 13, under the second paragraph of section 
218 of An Act respecting the distribution of financial products and services (chapter D-9.2), 
under the second paragraph of section 151.0.1 of the Securities Act (chapter V-1.1) and under 
sections 57 and 63 of the Regulation respecting the issuance and renewal of representatives’ 
certificates (chapter D-9.2, r. 7).  

15. Within 30 days after the end of a reference period, the Chamber must send a notice to each 
representative who has failed to comply with the professional development requirements 
prescribed by this Regulation informing him of the consequences under section 13, under the 
second paragraph of section 218 of An Act respecting the distribution of financial products 
and services (chapter D-9.2), under the second paragraph of section 151.0.1 of the Securities 
Act (chapter V-1.1) and under sections 57 and 63 of the Regulation respecting the issuance 
and renewal of representatives’ certificates (chapter D-9.2, r. 7).  

The Chamber must inform the Autorité des marchés financiers when it sends such notice to a 
representative.  

§ 5. — Keeping and sending of documents  

16. A representative must keep, for a 24-month period following a reference period, the 
supporting documents regarding each training activity recognized by the Chamber in which 
he took part and any attendance vouchers, certificates of exam or test results or transcripts 
issued by the person, organization or educational institution having provided the training 
activity in question.  

If a representative fails to comply with such request, the Chamber must send him a notice 
stating that he has an additional 20 days following his receipt of the notice to remedy the 
default and provide the required documents. The notice must also inform the representative 
that, if he does not provide the required vouchers and certificates within the stipulated time 
limit, the PDUs for the training activities contemplated in the request will not be considered 
valid for purposes of the professional development requirements prescribed by this 
Regulation.  

17. During a reference period and within no more than 20 days after receipt of the notice referred 
to in section 15, a representative must, personally or through the firm or broker for which the 
representative is acting or the independent partnership of which the representative is a partner 
or employee, send to the Chamber a copy of the attendance vouchers or the certificates of 
exam or test results for the recognized activities in which he took part. If he fails to do so, the 
PDUs for the recognized activities in question will not be considered valid for purposes of the 
professional development requirements prescribed by this Regulation.  

The obligation set out in the first paragraph is fulfilled if a representative informs the 
Chamber of his attendance or exam or test results for a recognized activity in which he took 
part by means of the secured electronic access provided by the Chamber. The representative is 
then not required to send a copy of the vouchers or certificates mentioned in the first 
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paragraph, unless the Chamber so requires for purposes of verifying the data transmitted 
electronically.  

In such a case, paper copies of the vouchers and certificates must be sent within 30 days 
following receipt of the Chamber’s request.  

DIVISION III - RECOGNITION OF TRAINING ACTIVITIES  
18. The Chamber recognizes training activities and establishes their eligible duration for 

calculating the PDUs relating thereto if the activities enable the following professional 
knowledge, competencies and skills to be developed:  

1. acquisition and betterment of an integrated approach to the pursuit of the activities for 
which the representatives hold an authorization to practise;  

2. acquisition and application of knowledge and analysis methods specific to the 
activities of representatives;  

3. acquisition, comprehension and application of theoretical and technical knowledge in 
subjects pertaining to compliance with standards, ethics and business conduct.  
A training activity based solely on the sale or promotion of a product cannot be 
recognized under this Regulation.  

19. An application for recognition must be submitted within 6 months after the activity is held, 
but not later than the last day of the reference period during which the activity is held.  

20. The application for recognition must include the following, in particular:  

1. a description of the training activity in question, its pedagogical framework and the 
subjects referred to in sections 3 and 4 that are dealt with in the training activity;  

2. the procedure for the activity and its duration;  
3. a document setting out the objectives of the activity and explaining how the activity 

develops the professional knowledge, skills and competencies referred to in section 18;  
4. the method for assessing successful completion of the activity, if applicable.  

The application must be accompanied by payment of the fees determined by the 
Chamber for an application for recognition.  

21. No later than the last day of the reference period in effect, a representative may, in accordance 
with section 20, submit an application for recognition of a training activity in which he took 
part and which has not already been recognized. The recognition decision rendered pursuant 
to such an application is valid only for the representative in question. In addition to the 
elements mentioned in section 20, the representative must provide a voucher attesting that he 
attended the activity or a certificate of exam or test results, as the case may be.  

22. If the Chamber intends to refuse the application for recognition or recognize the activity for 
fewer PDUs than requested, it must notify the applicant in writing and inform him of his right 
to submit written observations within 15 days following receipt of the notice.  

The Chamber must grant or refuse recognition and then send its decision to the applicant.  

23. Recognition of an activity is valid for 24 months from the date of the recognition decision or 
from any other date mentioned therein. At the end of that period, an applicant who wishes to 
renew the recognition must submit a new application to the Chamber.  

24. A person, organization or educational institution that provides a training activity recognized 
by the Chamber must inform the Chamber of any change in any of the elements listed in 
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section 20. The notice must be accompanied by payment of the fees determined by the 
Chamber for the processing of a notice of change.  

Further to the notice of change referred to in the first paragraph, the Chamber may maintain or 
terminate recognition of the activity or increase or decrease the number of PDUs awarded 
therefor. The Chamber must then send its decision to the applicant.  

25. The Chamber may terminate recognition of an activity or increase or decrease the number of 
PDUs awarded therefor if it becomes aware that the activity being provided is different from 
the activity that was recognized, or if the conditions set out in section 18 are not being met.  

If the Chamber intends to terminate recognition of the activity or increase or decrease the 
number of PDUs awarded therefor, it must inform the applicant in question of his right to 
submit written observations within the time limit indicated by it. The Chamber must then send 
its decision to the applicant.  

DIVISION IV - TRANSITIONAL AND FINAL PROVISIONS  
26. Section 9 of this Regulation applies to a representative who, as at 1 December 2011, was the 

subject of a decision preventing him from pursuing his activities as a representative.  

27. A representative may, upon application, carry over to the reference period beginning 1 
December 2011, a maximum of 5 excess PDUs pertaining to training activities in which he 
took part between 1 September and 30 November 2011. The representative must identify the 
PDUs he is applying to carry over.  

28. Notwithstanding section 19, an application for recognition submitted as of 1 December 2011 
pertaining to a training activity held before that date must be presented no later than 30 
December 2011.  

29. Notwithstanding section 21, an application for recognition pertaining to a training activity in 
which a representative took part before 1 December 2011 and which has not already been 
recognized may be presented by the representative no later than 30 December 2011.  

30. This Regulation replaces the Regulation governing compulsory professional development of 
the Chambre de la sécurité financière (chapter D-9.2, r. 13).  
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